Thursday, January 1, 2009

IKAN MASIN MASAK ASAM

IKAN MASIN GORENG ASAM


140 g daging ikan kurau atau isi ikan talang, hiris nipis dan rendam sekejap, toskan -
2 tangkai cili kering, cuci bersih, dan potong serong
5 biji bawang Besar, belah 6
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, belah 3
1/2 cm halia, hiris halus
300 ml jus asam jawa
gula (secukup rasa)

Cara membuatnya :
Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan), goreng ikan masin tadi hingga garing, angkat dan toskan. Alih ke dalam pinggan sesuai. Cedok keluar minyak dan tinggalkan 3 camca besar. Tumis cili kering, bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan air asam dan biar mendidih. Tambah gula dan renih hingga kuah pekat (kalau suka berkuah jangan tunggu sampai pekat). Angkat dan tuang atas ikan masin tadi. Hidangkan segera dengan nasi hangat atau bubur nasi... memang mak mertua kat belakang pun tak nampak..... (gambar copy paste dari blog cek de sam)

1 comment:

Followers