Tuesday, January 6, 2009

PERIA KATAK


Emmm nak cuba tak makan peria ... peria katak.... kalau tengok dalam blog blog yang bercerita tentang peria... memang pahit..... Saya nak berkongsi satu resipi yang saya dapat dari seorang kawan dari Sandakan Sabah.... Kalau tak silap saya "cara" resipi ini adalah merupakan cara atau resipi kegemaran aruah ayahanda beliau (Almarhum En Karuput bin Diman) so sesiapa yang mencuba resipi ni jangan lah lupa sedekah Alfatihah kepada roh beliau... (mudah-mudahan ianya menjadi sedekah jariah yang berpanjangan untuk beliau)....
Resipi nya :-
3 atau 4 buah Peria katak... (dihiris halus-halus sikit lebih kurang mcm dlm gambar)
1 biji bawang besar (Potong 2 pastu hiris)
1 biji limau nipis (di ambil airnya)
3 - 4 biji cili padi (ditumbuk)
Udang kering lebih kurang dlm 20 ekor kot - direndam dengan air panas
(kalau tak suka dengan udang kering boleh tukar dengan ikan bilis)
kalau nak letak ikan bilis - goreng dulu
2 biji tomato bulat..... (dibuang biji nya dan dipotong dadu)
cili merah sebagai hiasan.
Cara-caranya ....
Peria yang telah di hiris rendam dengan air garam... dan diramas-ramas untuk menghilangkan PAHITNYA. (biarkan beberapa ketika lebih kurang dalam 5-10 minit) Pastu dibasuh dan ditoskan... masukkan bawang besar air limau nipis dan cili padi. Gaul rata-rata pastu masukkan ikan bilis atau udang kering tadi.... bila dah siap masukkan pulak tomato dan cili untuk hiasan... taaaadaaaa.... campur garam sikit... kalau suka boleh letak gula kalau yang suka dgn aji no moto letaklah sikit.... emmmm sedap dimakan dengan nasi panas-panas.....

No comments:

Post a Comment

Followers